Organizace pro pomoc uprchlíkům bojuje proti dezinformacím

Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) realizuje od března 2021 nový osvětový projekt, financovaný Ministerstvem vnitra a Evropským azylovým a migračním fondem, který má za cíl informovat mladé lidi a seniory o integraci cizinců a migraci.

Projekt se specializuje na 6 cílových krajů, ve kterých organizujeme přednášky na školách pro mladé lidi, ale také v domovech pro seniory, v knihovnách či na univerzitách třetího věku.

V rámci tohoto projektu máme také za úkol bojovat proti dezinformacím u seniorů. Našim cílem bude mapovat dezinformační weby, na dezinformace reagovat a snažit se seniorům poskytovat ověřené informace a také jim poradit, na co si dát na internetu pozor a jak dezinformace rozpoznat (prostřednictvím pravidelného newsletteru, příspěvků na sociální sítě, případně krátké přednášky). Tyto informace budeme zasílat e-mailem jednou měsíčně.

Proč právě my?

Dezinformace se často týkají právě migrace. Strach z neznámého je přirozený a dezinformátoři cílí právě na tyto naše emoce. Snaží se v nás vyvolat strach a iracionální úsudek. Určitě si vzpomínáte na seniora pana Baldu, prvního odsouzeného českého teroristu, který zavinil nehodu vlaku. V okolí železnice zanechal letáky se zvoláním „Alláhu akbar!“ (arabsky Bůh je veliký). Další obdobné tiskoviny, v nichž se snažil špatnou češtinou vzbudit zdání, že je psali vyznavači islámu, rozesílal do schránek a rozvěšoval na veřejných prostranstvích. Pan Balda se stal obětí dezinformací. Stal se obětí strachu, které se snaží dezinformační kanály a extremistické skupiny vyvolat. Pojďme proti nim bojovat společně.

Budeme také rádi, pokud vyplníte tento krátký dotazník ohledně vaší zkušenosti s dezinformacemi na odkaze: https://forms.gle/8tVN5noPLJ2wdfVp8 

Na tomto odkaze se také můžete přihlásit k odběru našeho měsíčního newsletteru.

Pro více informací kontaktujte Anetu Šubrtovou, na e-mailu: aneta.subrtova@opu.cz

Autor:
Organizace pro pomoc uprchlíkům

Zdroje:
Ministerstvo vnitra, Evropský azylový a migrační fond, Organizace pro pomoc uprchlíkům