První letní den v Klementince? Obří ryby, loutkoviště či přehlídka dobové módy

Příchod léta i pět let společného setkávání oslaví 21. června lidé v zahradě Klementinky. Veřejnost navíc poprvé ochutná dobroty ugrilované ve finské kotě a přivoní ke květné louce.

Největší letošní akce Komunitního centra Klementinka vypukne v úterý 21. června. “Ten den začíná léto. Navíc je to přesně pět let od chvíle, kdy se pro veřejnost poprvé otevřela naše zahrada. Rozhodli jsme se proto uspořádat slavnost pro všechny, kdo k nám chodí i kdo nás ještě nezná, ať už to jsou děti nebo senioři,” vysvětluje koordinátorka Komunitního centra Klementinka Hana Kružíková s tím, že důvod pro společné setkání je navíc ještě jeden, a to slavnostní představení finské koty.

Nízký dřevěný domek ve tvaru osmistěnu se na zahradě Klementinky objevil v dubnu. Funguje na prastarém severském principu sdílení společného ohně a umožňuje grilovat i uprostřed zimy. “Když jsme tuto pozoruhodnou stavbu viděli v jiných městech, rozhodli jsme se ji pořídit také. Budou se zde moci pořádat různé akce Klementinky, ale bude ji možné také pronajmout například pro setkání s grilováním, oslavy narozenin či svatby,” uvedl náměstek primátora Daniel Marek. Právě na Vítání léta lidé poprvé v Mladé Boleslavi ochutnají maso a zeleninu ugrilovanou přímo ve finské kotě. V jejím okolí se navíc v posledních týdnech díky příspěvku z Nadačního fondu Škoda Auto pracuje na květné louce. I k té veřejnost poprvé přivoní 21. června.

Ještě před slavnostním zahájením v 16 hodin však dojde na jedno překvapení. “Protože stále někteří v Boleslavi o Klementince nevědí, rozhodli jsme se na chvíli vyjít z našich prostor za zdí historického domu na třídě Václava Klementa. Už po 14. hodině tak nedalekým parkem Výstaviště proplují dvě pětimetrové ryby V.O.S.A. Theatre, které zájemce posléze přivedou do zahrady Klementinky,” popisuje Kružíková.

Hlavní část tříhodinového programu přímo v komunitním centru odstartuje v 16 hodin. O živou hudbu se spolu se spřátelenými muzikanty postará moderátor Jiří Šubr. Především děti pravděpodobně nadchne fenka Sally a její panička Markéta Poušková při společném dogdancingu s názvem Vodník. Malí příchozí si užijí i drobné soutěže.

Jedním z vrcholů zahradní slavnosti pak bude módní přehlídka. Během ní se návštěvníci dozvědí, co všechno se mohlo nosit v zahradě Klementinky za její existence, tedy od roku 1935, kdy Václav Klement začal se stavbou domu, kde nyní komunitní centrum sídlí, až zhruba do konce 20. století. “Uvidíme i spodní prádlo nebo, jak se na vítání léta sluší, dobové plavky. Bavit by to mělo ty, kteří šaty sami oblékali i třeba jejich vnoučata,” těší se koordinátorka Klementinky.

S podobným cílem nabídnout zábavu napříč generacemi přijede do zahrady také loutkoviště, neboli loutkové hřiště. “Kdokoliv si může vylosovat námět, vybrat si vhodné kulisy i loutky a sehrát improvizované představení. Moc by se nám líbilo, kdyby třeba děda ukázal oblíbenou pohádku vnoučatům a děti zase na oplátku zahrály malé představení prarodičům,” představuje si Kružíková.

Potenciálních herců navíc v areálu bude dost, již na 15. hodinu je totiž připravena premiéra inscenace dětského dramatického kroužku, který v Klementince funguje od března. Podobně se představí i další činnosti centra, bude možné se přidat ke cvičení tai chi nebo si zahrát bridž. Těšit se můžete také na minivýstavu fotografií z aktivit v Klementince.

Nějaké drobnosti ohledně programu si nechám ještě jako překvapení, každopádně naše setkání bude oslavou léta a také pěti společných roků v Klementince, kam všechny srdečně zvu,” uzavírá Kružíková.

Hlavní část akce se koná od 16 do 19 hodin, premiéra dramatického kroužku je připravená na 15. hodinu a již po 14. hodině bude možné potkat v parku Výstaviště obří ryby. Vstup je zdarma.