Královnou pomazánek je Vladimíra Berná

Osm druhů pomazánek se sešlo v pondělí 6. února na soutěžní degustaci v Klementince. Jako nejlepší vybralo více než dvacet příchozích v tajném hlasování dobrotu připravenou Vladimírou Bernou.

Ta jako hlavní surovinu zvolila 10 deka nahrubo nakrájeného gothaje a 5 natvrdo uvařených vajec, které doplnila 1 velkou cibulí najemno, dvěma druhy tavených sýrů a majonézou. Za vydatné pomoci přítele Františka Půlpitle přidala sůl, pepř, kremžskou hořčici a chilli. “Při dochucování jsme byli trochu jako pejsek a kočička, ale mělo to úspěch,” radoval se Půlpitel.

Jako druhá se umístila Dagmar Novotná s pomazánkou z celeru, měkkého salámu a vajíček natvrdo. Na dělené třetí pozici skončil Josef Tippan s laskominou z uzených kuřecích stehen a Libuše Brynychová s česnekovou pomazánkou.

“Jsou všechny dobré, vybrat nejlepší bude těžké,” zaznělo už v průběhu ochutnávání od Hany Dušičkové, která sama zaujala pomazánkou kombinující chutě sardinek s mrkví a celerem.

Další degustační posezení se bude v Klementince konat v pondělí 27. března v 9:30. Po delší době půjde opět o dovednosti v pečení, tématem totiž bude slaný závin. Zván je každý, kdo se chce pochlubit svým kuchařským uměním.

/foto Zdeněk Kolín/