Degustační soutěž jasně vyhrál bramborák

Tradiční degustační posezení v Komunitním centru Klementinka mělo tentokrát velmi aktuální téma. Uprostřed chřipkové epidemie se ochutnávaly dobroty domácích kuchařů, v nichž zásadní surovinu představoval česnek. Zvítězily s velkým náskokem bramboráky Hany Růžičkové.

“Najemno jsem nastrouhala brambory a přelila je teplým mlékem, přidala jsem trochu hladké mouky, strouhanky, jedno vejce, dochutila solí, pepřem, majoránkou, česnekem a medvědím česnekem, usmažila na sádle a placky posypala nastrouhaným balkánským sýrem,” popsala svůj vítězný recept Hana Růžičková.

Uspěla s ním tentokrát nejen mezi seniory. “Nejmladší degustátor má jasno, nejvíc mu chutnají bramboráky. Už je měl i koníček a kravička,” zhodnotil František Půlpitel za jedenapůlletého Štěpánka, s nímž dorazilo také několik hraček.

Na druhém místě se rovněž s náskokem před ostatními umístila česneková pomazánka Gražyny Janovské. “Dala jsem do ní kromě česneku salám paprikáš, strouhaný eidam, majolku, tatarku a kapary,” uvedla stříbrná kuchařka.

Mezi dalšími soutěžními dobrotami bylo ještě dalších pět verzí pomazánky s česnekem, každá ale jiná. Lišily se texturou, barvou i zdobením od strouhaného sýra, přes hroznové víno či mandarinku až po okurku nebo rajčata. Osmým ochutnávaným pokrmem byl hermelín promazaný krémem s vlašskými ořechy a česnekem od domácí kuchařky Jaroslavy Živné.

Do léta se v Klementince uskuteční ještě tři degustační posezení. 17. března se domácí kuchaři a pekaři utkají s koláči, 14. dubna, přesně týden před Velikonočním pondělím, provoní Klementinku nádivka a 26. května přinesou ochutnat dobroty z některého sezónního produktu z českých zahrádek. Vítán je každý, kdo se chce pochlubit svým kuchařským či pekařským umem.

/foto Zdeněk Kolín/