Oblíbené seniorské hry jsou v plném proudu

Drobný déšť zkomplikoval pondělní seniorský víceboj v Klementince. Ten již tradičně zahájil mladoboleslavské Sportovní hry seniorů. Navzdory nepřízni počasí se na zahradě komunitního centra sešlo čtyřiačtyřicet závodníků nad 60 let.

„Je mi ctí, že mohu zahájit již druhou dekádu sportovních her, tedy jedenáctý ročník. Jsem rád, že vás přišlo tolik, což je v tomto počasí naprosto úžasné. Takže máte můj velký obdiv. Přeji vám, aby vyhráli ti nejlepší, ale spíše jde o to, abyste si hry vyzkoušeli a pořádně si to užili,” řekl při zahájení náměstek primátora Daniel Marek, který má již pravidelně nad hrami záštitu.

Senioři soutěžili v šesti disciplínách, mezi nimiž nechyběl techničtější hod na basketbalový koš nebo kop na branku, ale ani soutěže spíše o trpělivosti či zručnosti jako minigolf, petanque, ruské kuželky nebo házení kroužků na kužely.

Mezi jedenadvaceti ženami byla nejvíce zastoupena věková kategorie do 69 let, mezi třiadvaceti muži naopak bojovalo nejvíce závodníků nad 75 let. Trofej pro nejstaršího si odnesla Božena Vaníčková zvaná Čúča, které bylo v dubnu 95 let. Ta také obdržela cenu fair play, o níž rozhodli všichni soutěžící prostřednictvím anonymních hlasovacích lístků. “Obdivujeme ji,” stálo například na jednom z nich.

Letošní novinkou byla cena pro nejlepší dvoučlenný tým, kterou získali Dana Peroutková a Pavel Klouda. Přihlásit se mohla kterákoliv soutěžící dvojice nehledě na věk nebo pohlaví. Celým vícebojem provázel legendární boleslavský sudí Pavlín Jirků zvaný Paša, s organizací her pomáhal neúnavný sportovec Jiří Kukla.

Všichni závodníci si odnesli soutěžní tričko, medaili a pamětní list, vítězové pak také drobné odměny věnované Městským bazénem Mladá Boleslav, Sportem Laurýn, Relax jógou Marcely Kafkové nebo Kulturou města Mladá Boleslav.

“Bylo to zábavné, hravé, někdy i namáhavé, ale moc rádi jsme to absolvovali. Pozdravili jsme se s těmi, se kterými jsme se rok neviděli, a zase jsme si řekli, že za rok,” zhodnotil osmasedmdesátiletý Rudolf Kulka, který se umístil na třetím místě nejen ve víceboji, ale také v úterním turnaji v ping-pongu. Na ten dorazilo 15 seniorů od jedenašesedáti do pětadevadesáti let, jako nejlepší se nakonec pavoukem probojovali Marie Rohanová za ženy a Zdeněk Purm za muže.

Sportovní seniorské hry pokračují zítřejším tenisovým turnajem. Prezence čtyřhry začíná na kurtech LTC v lesoparku Štěpánka ve středu 21. září v 9 hodin.

Dosavadní výsledky:

Seniorský víceboj

Kategorie 60 – 69 let ženy

  1. místo Růžena Hurychová
  2. místo Stanislava Koštířová
  3. místo Dana Peroutková

Kategorie 70 – 75 let ženy

  1. místo Ivana Pospíchalová
  2. místo Oldřiška Štumpfová
  3. místo Hana Růžičková

Kategorie nad 75 let ženy

  1. místo Jana Ulčová
  2. místo Jana Marečková
  3. místo Eva Pavlásková

Kategorie 60 – 69 let muži

  1. místo  Karel Žďánský
  2. místo Miroslav Macoun
  3. místo František Půlpitel

Kategorie 70 – 75 let muži

  1. místo Zdeněk Purm
  2. místo Miloslav Nevyjel
  3. místo Jiří Javůrek

Kategorie nad 75 let muži

  1. místo Zdeněk Gola
  2. místo Vladimír Kadlec
  3. místo Rudolf Kulka

Ping-pongový turnaj

Ženy

  1. místo Marie Rohanová
  2. místo Hana Růžičková
  3. místo Božena Vaníčková

Muži

  1. místo Zdeněk Purm
  2. místo Miloslav Nevyjel
  3. místo Rudolf Kulka