Jaký byl nejlepší bramborový salát? Bez jediné brambory!

V pondělí 5. prosince se v Komunitním centru Klementinka konalo další degustační posezení. Tentokrát na ostře sledované předvánoční téma. Nejlepší bramborový salát dle hlasování šestnácti příchozích připravila Libuše Brynychová.

V tom salátu přitom není jediná brambora. Místo brambor jsem tam dala celer,” prozradila po degustaci autorka tajemství, které nikdo z ochutnávajících neodhalil. “Je ale potřeba pořídit těžký celer, uvnitř nesmí mít cosi jako vatu, a hlavně se nesmí převařit,” vysvětlila Brynychová s tím, že takto nahradit jde v jakémkoliv receptu na tradiční bramborový salát.

Ona od oka přidává vajíčko, okurku, vařenou mrkev, měkký salám, majolku s jogurtem, sůl a pepř. Další méně tradiční surovinou pak je cukr, který rozmíchá v majolce. “Aby byl salát nejen kyselý, ale spíše sladkokyselý. Máme to tak rádi,” upřesnila Brynychová.

Její verze tradiční štědrovečerní přílohy porazila další čtyři saláty, z nichž snad každý byl něčím zajímavý. Dagmar Novotná například přidala hořčici s křenem, Josef Tippan zase sázel na křepelčí vajíčka. Po ochutnávání se proto rozpoutala dlouhá debata o netradičních ingrediencích bramborového salátu jako je květák, čočka, houby nebo olej. 

Další degustační posezení s doma připravenými pochutinami se bude v Komunitním centru Klementinka konat v pondělí 6. února v 9:30 a tématem budou pomazánky. Přijít se pochlubit svým kuchařským majstrštykem může přijít kdokoliv.

/foto Zdeněk Kolín/