V soutěži o největší dobrotu z jahod uspěly hned dvě domácí kuchařky

V pondělí 27. května se v Klementince konalo poslední předprázdninové degustační posezení. Tentokrát senioři vařili či pekli z ovoce, které v Česku obvykle zahajuje léto. Objevily se tak jahodové řezy, bonbony, špízy či třeba panna cotta. Rozhodnout o vítězi nakonec nebylo snadné, vůbec poprvé se proto o prvenství podělily hned dvě dobroty. Vladimíra Berná uspěla s jahodovými řezy. Hana Růžičková zase zaujala panna cottou. Obě získaly v tajném hlasování všech příchozích 13 hlasů.

Všechno bylo dobré. Ale ten klasický třený řez, ten byl opravdu vymakaný!” zhodnotila Jindřiška Drahotová, která přišla ochutnávat.

V obou vítězných receptech byla kromě jahod také želatina. “Dvě šlehačky ke šlehání jsem zahřála a přidala želatinu, zamíchala, nechala ztuhnout, dozdobila jahodami a šlehačkou,” popsala přípravu své panna cotty Hana Růžičková.
Pět žloutků jsem vyšlehala s cukrem ve sníh, přidala hladkou mouku, prášek do pečiva, pět lžic vody a upekla,” vzpomněla druhá výherkyně Vladimíra Berná, jak vytvořila základ svých jahodových řezů. Na piškot pak dala směs ze dvou tvarohů a kelímku zakysané smetany, nahoru ještě nakrájené ovoce a dvě jahodové želatiny.

Další degustace se bude v Klementince konat v pondělí 30. září na téma houby. Zván je každý, kdo by se chtěl pochlubit vlastními kulinářskými výtvory.

/foto Zdeněk Kolín/