Mladí výtvarníci se vydali na cestu kolem světa. V novém sále Klementinky

Více než sto lidí si přišlo ve středu 20. března prohlédnout práce žáků výtvarného oboru ZUŠ Mladá Boleslav. Studenti od 6 do 16 let vytvořili díla v uplynulých dvou letech pod vedením pedagožky Jany Míškové. Celkem je na výstavě téměř dvě stě obrázků a trojrozměrných objektů od osmadvaceti autorů tvořících na společné téma cesta kolem světa.

“Fantazie nemá žádných mezí, a díky mladým výtvarníkům pod vedením paní učitelky Míškové procestujete celý svět dříve než za 80 dní,” uvedl během vernisáže kunsthistorik a kurátor sbírek Muzea hlavního města Prahy Milan Hlaveš.

Na jeho úvodní řeč navázal klavírním vystoupením sedmnáctiletý posluchač hudebního oboru ZUŠ Mladá Boleslav Daniel Wolf. Po koncertním provedení skladby Fryderyka Chopina ještě téměř hodinu doprovázel výtvarný zážitek návštěvníků prohlížejících si výstavu zážitkem muzikálním.

“Je vidět, že se děti snažily. Nejvíc se mi líbí masky a pak velikánská babylónská věž sestavená z malých proužků,” zhodnotila šestiletá návštěvnice Berta. Rodiče a prarodiče mladých umělců často zaujala šíře použitých technik a množství nápadů. Děti si vytvořily i vlastní lodní deníky nebo zasadily reálné exotické květiny.

“Naše Cesta kolem světa začíná ručně kreslenými mapami a keramickými koráby, pokračuje nebezpečnou plavbou po moři mezi různými příšerami a završena je setkáním s nejrůznějšími kulturami a přírodními zajímavostmi na konci plavby,” popsala hlavní milníky při putování expozicí autorka instalace Jana Míšková.

Výstava je po předchozí domluvě k vidění do června v novém prostoru Komunitního centra Klementinka. Sál pojmenovaný H71 najdete na adrese Havlíčkova 71 v pravém křídle Domu s pečovatelskou službou stojícího hned vedle slavné Krohovy průmyslové školy. Budově se také historicky říká Žižkova kasárna. 

Vernisáž Cesta kolem světa byla první veřejnou akcí v sále H71. Naváže na ni stylově cestovatelská přednáška Boleslaváka Petra Šímy o Kostarice. Vystavené koráby, příšery nebo lodní deníky tak v pondělí 22. dubna v 18 hodin doplní povídání a promítání fotografií s lenochody nebo středoamerickými vulkány.

/foto Zdeněk Kolín/