Jako ježky, myšky, v sekané nebo v salátu naservírovali senioři vejce natvrdo

Sedm různých tipů, jak zpracovat výslužku koledníků, nabídli domácí kuchaři přesně týden před Velikonočním pondělím na degustačním posezení v Komunitním centru Klementinka. Vyhrála pomazánka.

“Dala jsem tam, co jsem našla v lednici,” uvedla z vítězství překvapená Hana Růžičková. Šest vajec uvařených natvrdo nakrájela na kostičky, přidala podle oka tři naložené suroviny, totiž papriku, okurku a cibulku. Dochutila tatarkou, hořčicí, solí, pepřem a namazala na bagetu. V tajném hlasování všech příchozích vyhrála s převahou.

“A to se jí to ještě v tašce cestou třikrát převrátilo,” smál se Josef Tippán, který naopak nad receptem dlouho spekuloval. Nakonec donesl salát s rajčaty a křepelčími vejci obarvenými červenou řepou zastříknutý koprovým dresinkem. Umístil se na třetím až čtvrtém místě spolu s Františkem Půlpitlem, který upekl sekanou s úsměvem. Po nakrájení na plátky totiž vejce a paprika schované uvnitř klasické sekané pečeně vytvořily úsměv.

Obdoba skotských vajec se mezi soutěžními pokrmy objevila ještě dvakrát. Ochutnávaly se nakrájené na měsíčky od Vladimíry Berné a znovu pak jako tzv. ježci s plnými bříšky. Jaroslava Živná totiž obalila mletým masem křepelčí vajíčka uvařená natvrdo a kuličky dozdobila, jako by měly ostny. Na konci každého párátka navíc čekalo ještě sousto v podobě bílého hrášku, okurky nebo třeba kousku papriky.

Další recept, pro který by hlasovalo každé dítě vybírající očima, představila také Eva Dolejší. Naservírovala totiž vejce natvrdo jako myšky s kousky sýru. Od seniorů ale nakonec více hlasů získala voňavá a nádherně jarní vajíčková tlačenka Gražyny Janovské, která se umístila na stříbrné pozici.

Další degustační posezení, poslední před prázdninovou pauzou, se bude konat v pondělí 27. května v 9:30. Zapojit bude tentokrát nutné ovoce, které na českých záhoncích zahajuje léto – jahody. Zván je každý, kdo by se rád pochlubil svým kuchařským či pekařským esem v rukávu.

/foto Zdeněk Kolín/