Klementinka se proměnila v komunitní piknik na podporu fairtradového obchodu

Lidé všech generací přišli v sobotu 11. května do Komunitního centra Klementinka na Férovou snídani. Vzájemně ochutnávali doma připravené dobroty od pomazánek, palačinek s domácí marmeládou přes nejrůznější buchty až dokonce po dort. Snídalo se také fairtradové müsli s mlékem od místních farmářů nebo banány s lískooříškovou pomazánkou spolu s kohoutkovou vodou, fairtrade džusy, kávou i čajem.

Přišla jsem, protože jsem chtěla podpořit komunitní setkávání, zvlášť s myšlenkou nakupování férových produktů. Dává mi smysl přemýšlet o tom, co si pořizujeme. Také proto jsem od ledna převzala boleslavský bezobalový obchod. I takovými malými každodenními kroky jako je nákup fairtrade výrobků jsme podle mne schopni leccos ovlivnit,” vysvětlila jedna z více než tří desítek příchozích Jana Balcarová, proč se s rodinou Férové snídaně zúčastnila.

Podobný komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě uspořádali v sobotu, na Světový den pro fairtrade, dobrovolníci na více než 140 místech Česka. Koná se pravidelně již od roku 2011, v Mladé Boleslavi se lidé dříve potkávali v Havelském parku nebo na piknikové loučce na Štěpánce, po pauze se Férové snídaně ujalo Komunitní centrum Klementinka spolu s Dobrovolnickým centrem pro sociální oblast a knihovnu. Na prostorné zahradě Klementinky se tentokrát sešli lidé doslova všech generací, kromě společné snídaně se pořádaly rodinné turnaje v minigolfu, děti řádily u jezírka s rybami, hrály kuželky nebo vybarvovaly speciální tematické omalovánky, zatímco dospělí si vyzkoušeli kvíz o spravedlivém obchodu.

Fairtrade je něco, co se snažím díky svým dcerám vnést do života. Podporuji místní výrobce a zemědělce, vyhýbám se polským výrobkům a podobně, proto mi Férová snídaně přijde jako úžasná akce, navíc ve skvělém prostoru a se skvělými lidmi,” uvedla vedoucí odboru sociálních věcí mladoboleslavského magistrátu Šárka Večeřová. Ta posnídala mimo jiné s koordinátorkou dobrovolnického centra Petrou Baborovskou či náměstkyní primátora Miroslavou Kašpárkovou, která dorazila s vnoučkem.  

Na Férových snídaních se od roku 2011 v Česku setkalo v téměř 400 městech a obcích přes 59 000 účastníků.„Fairtrade je nejen certifikační systém, ale i globální hnutí propojující pěstitele a spotřebitele. Lidé na Férové snídani dávají symbolicky najevo, že se zajímají o původ své kávy nebo čokolády. Chtějí podpořit lepší péči o životní prostředí i důstojnější život pěstitelů,“ shrnul Stanislav Komínek, celorepublikový koordinátor Férových snídaní z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

/foto Hana Kružíková/