Přijďte posnídat férově!

V sobotu 11. května 2024 se v Komunitním centru Klementinka od 9 do 11 hodin uskuteční komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě – Férová snídaně. Mladá Boleslav se tak přidá k více než stovce míst v Česku, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svou podporu pěstitelům v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. 

V krásné zahradě uprostřed města zažijete u snídaně nevšední zážitek. Ticho, klid, vzrostlé stromy a zpěv ptactva okolo vás, přijďte!” pozvala do Klementinky náměstkyně primátora Miroslava Kašpárková, která na Férovou snídani dorazí s vnukem. 

Naše zahrada je veliká, místa pro ty, kdo se chtějí družit, i pro ty, kteří chtějí svůj koutek, bude určitě dost. Přijít můžete celá rodina s nacpaným piknikovým košem i jen tak někdo sám s pytlíčkem müsli a džusem v podpaží,” uvedla koordinátorka Komunitního centra Klementinka Hana Kružíková.

K dispozici budou stoly a lavice, k zapůjčení karimatky, deky a základní nádobí jako talířky či příbory. K snídani si mohou lidé přinést cokoliv s označením fairtrade, případně i na podporu odpovědné spotřeby bio či lokální produkty od místních farmářů. Ideální je tak třeba buchta s fairtrade kakem nebo bábovka z bio mouky a domácích vajíček. Fairtrade kávu nebo čaj vám rádi v Klementince připraví.

Férová snídaně se v Česku koná již po třinácté, vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fairtrade. Na zahradě Klementinky proběhne podruhé, a to od 9 do 11 hodin. V případě deště je připravená vnitřní varianta ve společenské místnosti.

Férová snídaně je největší česká akce na podporu odpovědné spotřeby. Organizaci tohoto komunitního pikniku zajišťují dobrovolníci: studenti, pedagogové, faráři nebo skauti. Díky jejich zapojení se loni sešlo na celkem 159 místech republiky přes 6600 lidí. Fairtrade není pouze certifikační systém, ale globální hnutí, které spojuje miliony pěstitelů v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky s miliony aktivních spotřebitelů,“ uvedl Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje

Podrobné informace k letošní snídani jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách www.ferovasnidane.cz či na facebookové stránce www.facebook.com/ferovasnidane.

Díky systému fairtrade si mohou pěstitelé vlastní prací vydělat na důstojný život. Za své plodiny dostávají odpovídající výkupní cenu a navíc fairtradový příplatek. Na polích a plantážích tak nemusejí pracovat jejich děti a pěstování může být šetrné k přírodě.

Komunitní centrum Klementinka najdete na adrese třída Václava Klementa 601 naproti městské knihovně, kousek nad nemocnicí směrem k Výstavišti. Před domem je jediný kousek zábradlí mezi silnicí a chodníkem. Po vstupu do budovy se dejte po schodech dolů, na zahradu se prochází přes suterén.

Takhle vypadala Férová snídaně v Klementince loni.