Na zahradě Klementinky se snídalo férově

I Mladá Boleslav se stala jedním ze 159 míst Česka, kde bylo v sobotu 13. května možné společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin symbolicky podpořit pěstitele našich potravin. Na piknik dorazily téměř tři desítky lidí.

Poslední Férová snídaně se v Mladé Boleslavi uskutečnila, tuším, v roce 2019 v Havelském parku. S koordinátorkou Komunitního centra Klementinka Hanou Kružíkovou jsme se rozhodly tuto tradici obnovit,“ uvedla Petra Malátová z boleslavského dobrovolnického centra pro sociální oblast.

Na komunitní piknik v sobotu mezi 9 a 11 hodinou přišli jak jednotlivci, tak celé rodiny. „Prý se těšili a byli zvědaví, jaké dobroty přinesou ostatní. Měli jsme tak možnost ochutnat několik druhů čokolád, sušenek i banánů s certifikační známkou fairtrade. Někdo přinesl vlastnoručně upečené muffiny, buchty a koláče ze surovin v bio kvalitě nebo od lokálních farmářů. Kdo měl chuť, fairtrade kávu a čaj jsme vařili u nás v Klementince,“ popsala Malátová s tím, že počasí naštěstí akci přálo a děti tak mohly na zahradě hrát fotbal, kuželky nebo basket, zatímco dospělí se pustili do vyplňování kvízu o fairtrade. „Ti, co dorazili, se shodli, že podobných akcí by u nás ve městě mohlo být více,“ uzavřela Malátová.

Férová snídaně se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade, který je věnován spravedlivému obchodu. Pěstitelé ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky si mohou díky němu vlastní prací vydělat na důstojný život a za své plodiny dostávají odpovídající odměnu. Na polích a plantážích tak nemusejí pracovat jejich děti a pěstování může být šetrné k přírodě. Další ročník akce připadne na 11. května 2024. Informace o celostátní akci naleznete na www.ferovasnidane.cz a www.fairtrade.cz.

/foto Zdeněk Kolín a archiv/