Společenská místnost se proměnila v kino

Nejen praktikující včelaři se přišli ve čtvrtek 27. dubna podívat na nový český film Všechno dobře dopadne. Několikanásobný držitel Českého lva dokumentarista Miroslav Janek v něm poměrně kriticky nahlíží na současné včelaření a vůbec přístup k přírodě. Lidem na naší planetě nepředvídá příliš dobrou budoucnost.

“Mám problém s generalizací, že je všechno špatně. Spousta z nás a ostatně i lidé, kteří ve filmu promlouvají, jsme důkazem, že se alespoň někteří snažíme dělat to dobře,” zahájil včelař Martin Weiss besedu, která po dokumentu následovala. 

“Tohle by se mělo promítat všude, je to varování, je to memento. A my se na tom podílíme,” vyjádřila se jedna z divaček. Během debaty po filmu došlo vedle různých neradostných statistik také na řadu historek ze života okolo včel a vzpomínalo se i na někdejšího předsedu Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí Leoše Dvorského, který se ve filmu objevil jako jeden z aktérů.

“Život se včelami je moc hezký,” uzavřela nakonec za většinu příchozích vedoucí včelařského kroužku pro děti v Ekocentru Zahrada DDM Martina Kotlabová. Ostatně kdo by si chtěl její slova ověřit, má možnost také v Klementince. Zdejší včelařské pondělky jsou určené pro všechny věkové kategorie, pro začátečníky i pokročilé, zdarma, bez jakékoliv rezervace nebo registrace. Konají se pod vedením Martina Weisse každé pracovní pondělí v 16 hodin u úlů na zahradě Klementinky. Med z nich mohli také na závěr čtvrteční akce příchozí ochutnat.


/foto Hana Kružíková/