Na zahradě se hraje Polabská liga v pétanquu

V pondělí 6. května se uskutečnilo první profesionální utkání v pétanquu na zahradě Klementinky. Postavili se proti sobě PC Sokol Velim, který loni skončil třetí v Polabské lize, a tým V-stařenka trénující již od loňského roku právě v boleslavské nejkrásnější veřejné zahradě. Tam v dubnu nechali zarovnat terén a vysypat část plochy štěrkem, aby bylo možné podobné turnaje pořádat.

Milovníci pétanquu se u nás začali scházet pravidelně loni na jaře a bavilo je to celé léto až do podzimu, občas hráli i v dešti nebo trénovali se speciálními vnitřními koulemi ve cvičebně. Takovou aktivitu by bylo škoda nepodpořit, na naši zahradu určitě skvěle pasuje,” uvedla koordinátorka Komunitního centra Klementinka Hana Kružíková.

V historicky prvním zápase Polabské ligy v Klementince nakonec v napínavém klání zvítězili domácí. “Soupeři byli z Velimi a šlo o velmi silný profesionální klub. Štěstí nám ale přálo a vyhráli jsme 3:1,” zhodnotila dlouholetá hráčka, ale také porotkyně a lektorka pétanquu Václava Reinbergrová. Protivníci z obce od Kolína, která proslula hlavně čokoládovnou, na jejíž počest někteří hráči oblékli trička se slavnou žvýkačkou Pedro, občas reptali na neudusaný hrací povrch.

Ono si to ještě sedne. Hřiště bylo výhodou domácích a hrálo se skvěle,” reagoval další z místních hráčů a lektor pétanquu Miroslav Kmoch. Ten spolu se svými kolegy nastoupí k dalšímu utkání v Klementince opět v pondělí 13. května proti týmu ze Sokolče. Během sezóny od jara do podzimu dorazí také například protihráči z Kolína, Kostomlat nebo Lipníku.

/foto Hana Kružíková/