Jaký byl nejlepší slaný štrúdl?

S olivami, medvědím česnekem, s pórkem, salámem nebo třeba nakládanými houbami. V sedmi soutěžních slaných závinech se v pondělí 27. března objevily různorodé suroviny. V tajném hlasování všech příchozích vyhrál štrúdl Vladimíry Berné.

Vítězka použila plátky slaniny, vymačkané kysané zelí a nakrájenou červenou papriku, které pokladla na čerstvé listové těsto. “To mají nejlepší v Kauflandu. Na něj jsem nejprve dala pepř, kmín a červenou papriku,” popsala Berná. Teprve potom navrstvila náplň, ochutila ji chili a zavinula. Těsto ještě potřela vajíčkem a posypala solí a kmínem. Pekla do zlatova, přibližně půl hodiny na 180 stupňů.

Další pořadí bylo velmi vyrovnané. Hned tři kuchaři získali stejně bodů. Josef Tippan připravil závin s výběrovou šunkou, plátkovým sýrem, pórkem a žampiony, dochutil jej oreganem a medvědím česnekem. “Důležité je těsto jemně zabalit. A použít kvalitní suroviny,” zdůraznil Tippan.

Hana Růžičková zapracovala nakládané houbičky, například lišky. Libuše Brynychová zase zvolila salámy pivní a herkules, plátkový sýr, potom přidala nakrájenou šunku lehce orestovanou s rozšlehaným vajíčkem. Někteří soutěžící také těsto nejprve potřeli kečupem nebo dokonce hořčicí.

Všechny záviny bylo dobré. Hlavní ale je, že se sejdeme a posedíme, to je nejdůležitější,” shrnula Gražyna Janovská. Její štrúdl zaujal mezi ostatními náplní z balkánského sýra, olivami a bazalkou.

Další degustační posezení se bude v Klementince konat v pondělí 22. května od 9:30, tentokrát bude třeba zapojit tvaroh, jakým způsobem, už bude záležet na samotných domácích kuchařích či pekařích. Zván je každý, kdo chce nabídnout ostatním k ochutnání svou dobrotu.

/foto Zdeněk Kolín/