Před Vánoci se soutěžilo o nejlepší vaječný likér

Sedm domácích vaječných likérů různé barvy, hustoty i textury se sešlo v pondělí 11. prosince na soutěžní degustaci v Klementince. Příchozí nakonec v tajném hlasování jako nejlepší vybrali nápoj v láhvi ozdobené obrázkem kresleného muzikanta.

Je to rodinný recept. A chutná spíš jako Baileys,” přirovnal vítěz Josef Tippán. Ten se ochutnávek účastní pravidelně, na jaře 2022 uspěl se svou nádivkou a získal titul krále boleslavské velikonoční kuchyně. Likér tentokrát dochucoval ještě ráno, aby byl dokonalý. Nakonec si za něj odnesl drobnou odměnu a diplom.

Na druhém až třetím místě skončila Hana Růžičková a Jiřina Rulíková, které měly o pouhý jeden hlas méně než výherce. Oba jejich tradiční předvánoční nápoje měly karamelově hnědou barvu, druhý zaujal svou hustotou takzvaně na lžičku.

Degustačního posezení se vedle osvědčených tváří zúčastnila také oceňovaná českoamerická divadelní režisérka Blanka Žižka. Ta vyrůstala v Mladé Boleslavi a emigrovala před padesáti lety do USA, kde se nejprve prosadila jako lektorka workshopů chudého divadla Jerzyho Grotowského, od osmdesátých let pak vede ve Filadelfii vlastní pohybové experimentální divadlo Wilma.

Do Klementinky dorazila s Boženou Vaníčkovou, která do komunitního centra chodí pravidelně hrát ping-pong. “Neochutnávala jsem, ale maminka hlasovala pro číslo 1 a 6,” prozradila Žižka, která do Čech přijela strávit Vánoce s rodinou.

Další degustační setkání se bude konat v pondělí 22. ledna v 9:30. Tématem budou utopenci. Zván je každý, kdo by se rád pochlubil svým kuchařským umem.

/foto Zdeněk Kolín/

Vítězný recept:
Suroviny
plechovka Tatra Salko
plechovka Tatra Salko karamel
kelímek smetany ke šlehání
kávový rum
Postup
Smíchejte obě plechovky Salka, uvařte je a nechte zchladnout do druhého dne. Přidejte kelímek smetany a rum v množství dle chuti, ve vítězném receptu ho bylo 250 ml. Pořádně zamíchejte a nechte tři dny v chladu uležet.