Nejchutnější utopenci? S parenicou!

Šest různých sklenic s typickou českou nakládanou uzeninou se sešlo v pondělí 22. ledna na tradičním degustačním posezení v Komunitním centru Klementinka. Příchozí nakonec v tajném hlasování jako nejlepší vybrali utopence Jaroslavy Živné a Pavla Čermáka, které zaujaly už na první pohled. Domácí kuchaři do nich totiž přidali vedle tradičních surovin jako je cibule nebo feferonky, také olivy a hlavně dlouhou dobu předem naloženou parenicu.

V nálevu byla asi tři měsíce,” řekl Pavel Čermák s tím, že další vychytávku jim poradil kamarád. “Naši utopenci jsou přelévané teplým lákem. Musí se ale použít libovější uzenina, s hodně špekovými buřty by to nešlo,” dodal Čermák.

Druhé místo obsadila dobrota Vladimíry Berné. Ta připravila ostřejší špekáčky. “Měli jsme to ještě pálivější, museli jsme na pikantnosti ubrat, aby to většině více chutnalo,” vysvětlil František Půlpitel, který Berné s přípravou pomáhal. Dochucovali kořením chilli, plnotučnou hořčicí a ostrým kečupem, použili klasické buřty.

To Hana Růžičková, která spolu s Gražynou Janovskou skončila na třetím až čtvrtém místě, nakládala do dekorativní sklenice šunkovou klobásu. Kuchařské téma tentokrát přilákalo více mužů, vedle Josefa Tippána se nově zúčastnil také Petr Ulrich. Příchozím naservíroval uzeninu v nálevu s hořčičným základem.

Příští degustační posezení se koná 25. března. Domácí kuchaři se utkají na téma vejce natvrdo. Nabídnou tak týden před Velikonočním pondělím skvělé nápady, jak zpracovat úlovky koledníků. Zván je každý, kdo by se chtěl pochlubit svým kuchařským uměním.

/foto Zdeněk Kolín/

Recept na vítězné utopence
Suroviny:
10 špekáčků, 2 až 3 cibule, feferonky, pepř, sladká paprika, sýr (parenica), olivy, olivový olej, ocet a voda
Postup:
Špekáčky oloupeme, propícháme trochu vidličkou a opatrně nakrojíme asi do 4/5. Cibuli nakrájíme na srpečky a feferonky na malé kousky. Vnitřní stranu špekáčku potíráme pepřem, vložíme srpky cibule a 1 až 2 kousky feferonky. Na dno láhve dáme trochu cibule a vkládáme špekáčky. Každou vrstvu proložíme cibulí a přidáme předem v olivovém oleji a koření naložený sýr a olivy. Nálev z 1 dílu octa a 1 dílu vody přivedeme do varu, opatrně přelijeme špekáčky až na cibuli. Na chladném místě necháme proležet, čím déle, tím lépe.