Nejlepší dobrota z tvarohu? Andělské slzy

Sedm různých doma připravených pochutin se sešlo při poslední předprázdninové degustační soutěži v Klementince. Mezi sladkými dezerty, pomazánkami či palačinkami na téma tvaroh nakonec zvítězily takzvané andělské slzy, které upekla Libuše Brynychová. V tajném hlasování všech příchozích získala nejvíce hlasů.

Ty slzy se na povrchu udělají až po vychladnutí,” upozornila autorka největší dobroty Libuše Brynychová na tajemství poměrně pracného receptu. Na těsto totiž patří náplň mimo jiné s uvařeným pudinkem, obě vrstvy se zapečou, na ně pak ale přijde ještě třetí z vyšlehaného bílku, s níž zamíří dezert znovu do trouby. Až během chladnutí se pak nahoře samy vytváří drobné zlatavé perličky – andělské slzy.

Jako druhá se s tvarohovou dobrotou ozdobenou čokoládou a sedmikráskami umístila dvojnásobná kulinářská vítězka z předchozích degustačních setkání Vladimíra Berná a na třetím místě stanula Gražyna Janovská, která svůj sladký výrobek pojmenovala s nadsázkou “rozšklebené žaby”. 

Šestnáct hlasujících ochutnalo také třeba tvarohové palačinky. “Recept jsem zvolila, protože tvaroh se v něm dává i do těsta nejen jako náplň,” vysvětlila další ze soutěžících Jaroslava Živná.

Podrobný postup na vítězné andělské slzy si můžete přečíst níže. Další degustační posezení se bude konat až po prázdninách, v pondělí 25. září, tématem tentokrát budou jablka.

/foto Zdeněk Kolín/

Recept na Andělské slzy od autorky nejlepší dobroty z tvarohu
Suroviny na těsto:
300 g polohrubé mouky
1 vejce
150 g másla
100 g cukru
1 prášek do pečiva
2 lžíce mléka

Suroviny na náplň:
2 tvarohy
1 velký bílý jogurt
3 dcl mléka
1 sáček vanilkového pudinku
3 žloutky
1 dcl oleje
1 vanilkový cukr
100 g cukru

Suroviny na sníh:
3 bílky
3 lžíce cukru krupice

Postup:
Těsto vyválet na plech s pečicím papírem. Na náplň uvařit puding, smíchat s ostatními surovinami a natřít ji na těsto. Péct cca 30 minut na 180 °C . Vyšlehat tři bílky se třemi lžícemi cukru (pro vyšší vrstvu sněhu možné vyšlehat více, držet ale poměr 1 bílek na 1 lžíci cukru). Vrátit do trouby a péct do zezlátnutí. Nechat přes noc vychladnout. Zlatavé slzičky se na povrchu vytvoří až během chladnutí.