12. Sportovní hry seniorů: Nové disciplíny, výlet i věková kategorie

Na pětašedesát závodníků se zúčastnilo boleslavských Sportovních her seniorů. Letos se konal již dvanáctý ročník. Nejvíc soutěžících, hned pětapadesát, si už tradičně užilo v pondělí 18. září seniorský víceboj na zahradě Klementinky.

Letos jsme přidali dvě nové disciplíny. Někteří si možná poprvé vyzkoušeli střelbu laserovou puškou na biatlonové cíle. Naopak hod granátem známe všichni ze školy,” zmínila koordinátorka Komunitního centra Klementinka Hana Kružíková, která hry pořádá. Disciplín tak bylo nakonec osm, vedle trefy na branku a hodu na basketbalový koš ještě zábavně-sportovní pétanque, kuželky, minigolf nebo kužely a kroužky. Příchozí letos soutěžili hned v sedmi věkových kategoriích.

Přihlásilo se nám neuvěřitelných 16 mužů nad pětasedmdesát let. V tomto počtu už by bylo opravdu nespravedlivé, aby šestaosmdesátníci soutěžili s o deset let mladšími. Podařilo se mi proto na poslední chvíli zařídit ještě jednu sadu medailí i cen a u pánů přidat věkovou kategorii nad osmdesát let,” vysvětlila Kružíková.

Vedle startovních triček, medailí a diplomů, které si odnesl každý včas přihlášený soutěžící, se výherci mohli těšit na odměny od partnerů seniorských her Zaměstnanecké pojišťovny Škoda, Městského bazénu, Kultury města, Relax jógy Marcely Kafkové a Dobrovolnického centra pro oblast sociálních služeb a knihovny. Odnesli si také letošní med z úlů v Klementince. Jako každoročně při víceboji pomáhali studenti boleslavské střední zdravotnické školy a rozhodčí kolem nezdolného sportovce Jiřího Kukly, který již řadu let hry spoluorganizuje.

Pohyb je důležitý v každém věku. Jen je potřeba ho přizpůsobit,” uvedla během vyhlašování výsledků náměstkyně primátora Miroslava Kašpárková s tím, že právě seniorské hry umožňují starším občanům Boleslavi potkat se, pobavit a u toho se také zdravě hýbat.

Pondělní víceboj byl perfektní. Úžasně vyšlo počasí a překvapilo mě, že jsme se s Marií Rohanovou umístili třetí v soutěži dvojic. Příští rok to musíme vyhrát!” těší se Milena Mejsnarová, která obsadila třetí příčku také v kategorii žen od sedmdesáti do čtyřiasedmdesáti let a soutěžila i v úterním turnaji ve stolním tenise.

Měla jsem radost, že jsme během něj nakonec hrály každá s každou,” ocenila Mejsnarová po té, co si jako jedna z prvních stoupla k nově pořízenému ping-pongovému stolu v Klementince.

Závodníky nad šedesát let dnes čeká ještě tenisový turnaj na kurtech LTC na Štěpánce a ve čtvrtek jako úplná novinka společný výšlap na Michalovickou Putnu, kde si senioři opečou buřty na ohni a poslechnou harmonikáře.

/foto Zdeněk Kolín/

Výsledky seniorského víceboje
Ženy 60 – 69 let

  1. Jana Johnová
  2. Jana Nevyjelová
  3. Dana Peroutková

Ženy 70 – 74 let

  1. Hana Růžičková
  2. Emilie Pospíšilová
  3. Milena Mejsnarová

Ženy nad 75 let

  1. Eva Kulková
  2. Marta Přibylová
  3. Eva Pavlásková

Muži 60 – 69 let

  1. František Dolejší
  2. František Půlpitel
  3. Karel Žďánský

Muži 70 – 74 let 

  1. Jaroslav Škoda
  2. Miloslav Nevyjel
  3. Vladislav Jirků

Muži 75 – 79 let

  1. Josef Pekárek
  2. Rudolf Kulka
  3. Zdeněk Purm

Muži nad 80 let

  1. Josef Hejzák
  2. Jiří Šíma
  3. Vladimír Kadlec

Cena Fair play
Anna Šímová

Cena pro nejstaršího účastníka
Božena Vaníčková (96 let)

Nejlepší dvojice

  1. Hana Růžičková a Emilie Pospíšilová
  2. František Dolejší a Miroslav Macoun
  3. Milena Mejsnarová a Marie Rohanová

Výsledky turnaje v ping-pongu
Ženy

  1. Marie Rohanová
  2. Hana Růžičková
  3. Božena Vaníčková

Muži

  1. Čeněk Sluka
  2. Josef Brůcha
  3. Rudolf Kulka