V Klementince ochutnávali dobroty z jablek a vítali podzim poezií

Hned dvě akce připravili na pondělí 25. září v Komunitním centru Klementinka. Dopoledne se konalo degustační posezení na téma jablka a o pár hodin později se sešli příznivci poezie.

Sedm lidí se tentokrát přišlo pochlubit, co dobrého umí uvařit nebo upéct z nejtradičnějšího českého podzimního ovoce. Mezi výrobky se objevila řada dezertů, ale také třeba lívance s jablky zapracovanými v těstě nebo nazdobené šťavnaté křížaly.

Na čtvrtém místě se v tajném hlasování všech příchozích umístil salát s goudou, cibulí a majonézou Dagmar Novotné. Na druhém až třetím místě skončil nepečený dort Jaroslavy Živné a zákusek Vladimíry Berné. Nejvíc si však návštěvníci Klementinky pochutnali na jablkové buchtě s čokoládou ozdobenou ořechy od Jany Johnové.

Paní Johnová se rozkoukala po nástupu do důchodu a teď vyhraje vše, kam přijde,” uvedla s nadsázkou koordinátorka Komunitního centra Klementinka Hana Kružíková. Odkázala tak na vítězství Johnové o týden dřív při Sportovních hrách seniorů, kterých se rovněž zúčastnila poprvé.
Další degustace se bude v komunitním centru konat 6. listopadu, kdy se bude vařit a péct z dýně, 11. prosince následuje ochutnávka domácích vaječných likérů. Zván je každý, kdo by se chtěl pochlubit vlastními kulinářskými výtvory.

Tentýž den, 25. září odpoledne, pak v Klementince téměř nestačily židle, kolik lidí přišlo na recitační pásmo Anny Šímové a Františka Němečka. Zazněly verše Jaroslava Seiferta, Františka Hrubína, Jaroslava Vrchlického a mnohých dalších básníků včetně autorské tvorby recitátorů.

Celý pořad na téma podzimu akcentoval Vítězslava Nezvala. I proto Klára Němečková verše doprovodila na klávesy písněmi od Jaroslava Ježka, který Nezvalovy básně zhudebňoval. Na závěr přizvala Anna Šímová svého manžela Jiřího, společně zahráli divadelní scénku z čekárny kožního lékaře. Publikum se pobavilo a uvolnilo natolik, že nakonec recitovali i diváci. Po Heleně Houškové přidala své vlastní verše o podzimu Jaroslava Jenčíková Váňová.

Myslela jsem si, že Boleslav je ničemná, že by se nikdy nesešlo tolik lidí, kteří by poslouchali básničky. Jsem v šoku a děkuji za to. Takhle mi tekly slzy, bylo to krásné,” vyslovila se na závěr Jenčíková Váňová, která za covidu vydala sbírku Tebe mi seslalo samo nebe.

Další recitační pásmo pro Klementinku chystá dvojice boleslavských autorů Anna Šímová a František Němeček na předvánoční čas.

/foto Zdeněk Kolín/

/foto Hana Kružíková/

Recept na vítěznou jablkovou buchtu s čokoládou Jany Johnové

⁣Suroviny
500 g jablek nastrouhaných nahrubo⁣
300 g polohrubé mouky⁣
150-200 g cukru (podle kyselosti jablek)
2 vejce⁣
150 g rozpuštěného másla nebo Hery⁣
100 až 150 ml mléka⁣
60 g hořké čokolády⁣
2 lžíce mletých ořechů⁣
2 lžíce kakaa⁣
1 lžíce rumu⁣
1 prášek do pečiva⁣
1 lžička skořice⁣
špetka soli⁣

Poleva:⁣
100 g hořké nebo mléčné čokolády⁣
200 g zakysané smetany⁣
vlašské ořechy

Postup
Mléko ohřejeme a rozpustíme v něm čokoládu, nesmí vařit. Smícháme mouku se všemi sypkými surovinami. Přidáme jablka, máslo, mléko, vejce a rum.⁣ Vše pořádně promícháme. Těsto by mělo být polotekuté.
Připravíme vyšší plech (30×40) s pečícím papírem.⁣ Těsto na plech nalijeme a uhladíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. asi 30-35 minut.
Na polevu rozpustíme nad parou čokoládu a smícháme se smetanou.⁣ Polevu natíráme na vychladlou buchtu a dozdobíme ořechy. Necháme chvíli ztuhnout a nakrájíme na porce.⁣