“Bylo to úžasné, hned doma sedám k počítači!”

Naprosto vyléčeni ze strachu z počítačů odcházeli ve čtvrtek 9. června senioři ze čtyřhodinového kurzu digitálních dovedností pořádaného Komunitním centrem Klementinka ve spolupráci s organizací Czechitas. Nakonec výuku absolvovalo jedenáct účastníků. V učebně Služby a školení MB jim přitom pomáhalo deset odborníků, každý tak měl vedle sebe někoho, kdo s ním okamžitě v praxi vyzkoušel, co vysvětluje přednášející.

Jsem vděčná kamarádce, že mě vytáhla. Bylo to úžasné. Hned doma sedám k počítači!” zhodnotila jedna ze seniorek Alena Petrovická, která s kolegyní vzápětí začala pátrat po nějaké dlouhodobější možnosti vzdělávání seniorů v oblasti IT v Mladé Boleslavi.

V úvodu čtyřhodinového kurzu, který byl pro účastníky zdarma, přitom padaly věty jako “jsem tatar”, “mám syna ajťáka, ale nemá se mnou trpělivost” nebo “notebook mi koupila rodina, ale se mnou se moc nekamarádí”. Většina z příchozích se přitom už s počítačem potkala, poslat e-mail nebo najít si informace v jízdním řádu už pro část z nich byla rutina. Elektronicky se na kurz do Klementinky sama přihlásila i více než osmdesátiletá Jitka Kofroňová. “Mám doma asi dvacet let starý počítač s Windows 7, takže mě moc nikam nepustí,” přiznala Kofroňová, která výuku absolvovala na zapůjčeném notebooku. Seniory nejvíce zajímalo, jak dostat fotografie z mobilu do počítače nebo jak pracovat s překladačem.

Byla radost pozorovat, jak se díky příjemným lektorům, kteří se celé čtyři hodiny věnovali téměř jednotlivě každému příchozímu, rychle vytrácely původní obavy. Když jim například přednášející ukázal, jak si přes Google do češtiny přeložit naráz celou stránku v prohlížeči, byla atmosféra plná díků a nadšení,” radovala se koordinátorka Komunitního centra Klementinka Hana Kružíková s tím, že jen málokdy jde člověk domů s tak intenzivním pocitem, že jeho práce měla smysl.

Když jsme na podzim 2021 uvažovali, co dáme našim partnerům k Vánocům, přišli jsme s nápadem věnovat jim nějakou smysluplnou aktivitu, a tou se stal kurz Digitálních dovedností pro seniory. Děkujeme všem, kteří umožnili, že jsme dnes při výuce mohli zažít tu vděčnost a nadšení našich účastníků,“ zhodnotila Jana Balcarová, která měla na starost organizaci kurzu ze strany společnosti Czechitas zaměřující se na vzdělávání žen, mládeže a právě seniorů v oblasti IT. “Myslím, že kurz měl úspěch, a budu ráda, když se v budoucnu zase potkáme na nějakém dalším projektu,” uzavřela Balcarová.