Obří bubliny a swing v bouřce, i tak se vítalo léto

Především rodiny s dětmi přišly do Klementinky ve středu 21. června na Vítání léta. Tradiční akcí prošlo okolo třistapadesáti lidí. Letos se navíc slavilo pět let od založení komunitního centra.

U jeho vzniku stojím od samého začátku a těší mě, do jaké podoby se tyto nevyužité prostory podařilo zvelebit. Jsem rád, že lidé z Boleslavi si sem nacházejí cestu a že Klementinka nabízí zajímavé programy po celý rok,” uvedl náměstek primátora Daniel Marek, který akci spolu s náměstkyní Miroslavou Kašpárkovou slavnostně zahájil.

Příchozí ochutnali narozeninový dort ozdobený mandarinkami klementinkami a také si poprvé veřejně prohlédli veliký dárek, který pro všechny návštěvníky centra pořídilo město, totiž novou zahradu.

Zakoupený pozemek zlepší bezbariérový přístup a v budoucnu umožní rozšíření aktivit. “Také tam stojí stavby z dob Václava Klementa, jejichž zdi jako by vyprávěly příběhy. Proto jsme prostor poprvé lidem prezentovali jako Zahradu příběhů. A abychom přidali i nějaké nové, pozvali jsme Divadýlko na dlani, aby sehrálo scénku inspirovanou zdejší historií, a výtvarníka Dominika Běhala, který zde uspořádal unikátní výstavu svých maleb a fresek,” vysvětlila koordinátorka Komunitního centra Klementinka a organizátorka Vítání léta Hana Kružíková.

Děti během tříhodinového programu potěšila pohádka pražského Studia Damúza Uši pro princeznu, na pěti stanovištích si vyzkoušely minigolf, kuželky, střelbu z luku, vyrobily a vyzdobily si větrník a díky spolupráci s organizací Czechitas programovaly malé robůtky ozoboty na prázdninovou cestu.

Kdo splnil všechny netradiční úkoly, odnesl si bublifuk, aby mohl trénovat před show Daniela Kunáška. Ten nejprve předvedl půlhodinu plnou bublinových kouzel, dalších třicet minut pokračoval dílnou, kdy nejmenší sami zkoušeli vytvořit nejroztodivnější bubliny a stovky jich pak honili po zahradě Klementinky. “Bubliny byly grandiózní a měly u dětí včetně našeho syna úspěch,” uvedla návštěvnice Marcela Kafková.

Bohužel hodně lidí už v tu chvíli uteklo kvůli blížící se bouřce, což mě samozřejmě mrzelo. Na druhou stranu, kdo zůstal, dostal za odměnu neopakovatelný zážitek,” naznačila Kružíková s tím, že kapela KvarteTones pozvala kvůli průtrži mračen pod střechu opraveného historického altánu také své publikum. “Čtyři bosé krásné mladé dívky zpívaly akusticky za doprovodu klavíru swingové melodie, zatímco za lidmi padaly k zemi proudy vody. A nakonec vyšlo slunce,” popsala závěr Vítání léta Kružíková.

Byla to lahoda pro ucho,” uzavřel spokojený boleslavský muzikant Zdeněk Koštíř.

/foto Zdeněk Kolín a Hana Kružíková/