Co z dýně? V degustační soutěži vyhrál koláč

Předposlední letošní degustační setkání se konalo v pondělí 6. listopadu v Klementince. Tématem byla sezónní dýně. Navzdory obavám, zda osvědčené účastníky neodradí pro českou kuchyni ne zcela typická surovina, se nakonec sešlo osm dobrot od sedmi soutěžících. První se umístil dýňový koláč Jaroslavy Živné.

Těsto se mi zdálo nejprve suché, ale krém nahoře tomu hodně pomohl,” uvedla Živná s tím, že použila domácí hokaido a muškátovou dýni vypěstované na zahrádce na Radouči.

Na druhém místě v tajném hlasování příchozích skončila Jiřina Rulíková, která na degustaci do Klementinky přišla poprvé. Přinesla dýňovou roládu. “Je to klasická roláda, jen místo marmelády jsem zapracovala dýňový rozvar,” popsala Rulíková. Rozvar se objevil i v krému se šlehačkou a mascarpone.

Třetí se umístil Josef Tippán, který vytvořil malé ražniči s dýňovými karbanátky a dipem. Recept přitom několikrát zkoušel, než došel k ideální receptuře. Nakonec najemno nastrouhanou dýni, vajíčko, strouhanku, italské koření a kari doplnil obsahem střívka z vinné klobásy. Mezi převážně dezerty šlo jednoznačně o nejvoňavější dobrotu.

Na soutěžním stole nešlo přehlédnout také celou polovinu dýně naplněnou ovocem a předem naloženou s alkoholem a kořením. Upekla ji pravidelná účastnice degustací Dagmar Novotná. “Baví mě, že se sejdeme, posedíme, je sranda. Potkávání je dnes hodně důležité,” zdůraznila Novotná, která se již nyní těší na další soutěžní ochutnávku 11. prosince. Koštovat se bude tradiční předvánoční nápoj, totiž vaječný likér. Zván je každý, kdo by se chtěl pochlubit svou doma připravenou dobrotou.

/foto Hana Kružíková/

Vítězný recept na dýňový koláč Jaroslavy Živné
Suroviny na těsto:
160 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
160 g cukru krupice
špetka soli
1/2 lžičky mletého zázvoru
špetka mleté skořice
2 lžíce mléka
100 ml oleje
2 vejce
500 g nastrouhané syrové dýně
hrst vlašských ořechů
Suroviny na krém:
100 g másla
100 g měkkého krémového sýra typu žervé (autorka použila Palouček)
80 g cukru moučka
Postup:
Mouku, prášek do pečiva, cukr, sůl a koření promíchejte metličkou. V jiné misce prošlehejte vejce, mléko a olej. Tekutou směs nalijte ke směsi mouky s cukrem a krátce metličkou promíchejte, než se vše spojí na řídké těsto. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. 
Do těsta vmíchejte dýni a ořechy. Nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte při 180 stupních 35 minut.
V kuchyňském robotu třete asi deset minut společně máslo, sýr a cukr tak dlouho, až vznikne světlá pěna. Krém pak natřete na vychladlý koláč a nechte ztuhnout v lednici.